Przepis na lody bananowo-czekoladowe

Latem chętnie sięgamy po lody. Jednak zamiast decydować się na smakołyk pełen cukru, lepiej postawić na jego zdrowy odpowiednik. I to jeszcze taki, który możemy wykonać samodzielnie w domu.

Co zatem przyda nam się, by przygotować lody bananowo-czekoladowe?

Zamrożone owoce, mleko lub napój roślinny i zdrowe dodatki sprawią, że uzyskamy idealną przekąskę na upalne dni. Dziś zatem przedstawimy jak zrobić pyszne lody bananowo-czekoladowo. Potrzebujemy do nich zaledwie cztery składniki oraz ulubione dodatki, które przyozdobią nasz deser.

Składniki na lody bananowo-czekoladowe:

  • 1 banan – najlepiej duży, dojrzały
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżeczki kakao – ciemnego, bez dodatków
  • 2 łyżki napoju roślinnego – lub ewentualnie mleka
  • Dodatkowo: rodzynki, orzeszki lub inne bakalie

Wykonanie lodów bananowo-czekoladowych:

  1. Banana kroimy na plastry, przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalce na min. 3 godziny (Rada: Możemy wcześniej przygotować banana i trzymać go w zamrażalce na wszelki wypadek. Wtedy jednak po wyciągnięciu trzeba będzie dać mu trochę czasu, by nieco odtajał).
  2. Czekoladę drobno siekamy. Podobnie możemy postąpić z orzeszkami, lecz nie jest to konieczne.
  3. W misce umieszczamy banany, czekoladę, kakao i napój roślinny oraz orzechy, jeśli je posiekaliśmy. Jeśli nie, użyjemy ich potem jako ozdoby.
  4. Wszystko blendujemy na kremową masę i przekładamy do miseczki.
  5. Posypujemy ulubionymi bakaliami. (Rada: Jeśli używamy rodzynek lub żurawiny warto je wcześniej pomoczyć w wodzie.)

Powyższy przepis to dokładnie jedna porcja. Jeśli chcemy przygotować więcej lodów, należy odpowiednio zwiększyć ilość składników. Przygotowanie takich lodów nie zajmuje wiele czasu, a ich smak jest niezapomniany.