Latem chętnie sięgamy po lody. Jednak zamiast decydować się na smakołyk pełen cukru, lepiej postawić na jego zdrowy odpowiednik. I to jeszcze taki, który możemy wykonać samodzielnie w domu.
Co zatem przyda nam się, by przygotować lody bananowo-czekoladowe?
Zamrożone owoce, mleko lub napój roślinny i zdrowe dodatki sprawią, że uzyskamy idealną przekąskę na upalne dni. Dziś zatem przedstawimy jak zrobić pyszne lody bananowo-czekoladowo. Potrzebujemy do nich zaledwie cztery składniki oraz ulubione dodatki, które przyozdobią nasz deser.
Składniki na lody bananowo-czekoladowe:
- 1 banan – najlepiej duży, dojrzały
- 30 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżeczki kakao – ciemnego, bez dodatków
- 2 łyżki napoju roślinnego – lub ewentualnie mleka
- Dodatkowo: rodzynki, orzeszki lub inne bakalie
Wykonanie lodów bananowo-czekoladowych:
- Banana kroimy na plastry, przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalce na min. 3 godziny (Rada: Możemy wcześniej przygotować banana i trzymać go w zamrażalce na wszelki wypadek. Wtedy jednak po wyciągnięciu trzeba będzie dać mu trochę czasu, by nieco odtajał).
- Czekoladę drobno siekamy. Podobnie możemy postąpić z orzeszkami, lecz nie jest to konieczne.
- W misce umieszczamy banany, czekoladę, kakao i napój roślinny oraz orzechy, jeśli je posiekaliśmy. Jeśli nie, użyjemy ich potem jako ozdoby.
- Wszystko blendujemy na kremową masę i przekładamy do miseczki.
- Posypujemy ulubionymi bakaliami. (Rada: Jeśli używamy rodzynek lub żurawiny warto je wcześniej pomoczyć w wodzie.)
Powyższy przepis to dokładnie jedna porcja. Jeśli chcemy przygotować więcej lodów, należy odpowiednio zwiększyć ilość składników. Przygotowanie takich lodów nie zajmuje wiele czasu, a ich smak jest niezapomniany.