Grillowane udka kurczaka z sosem BBQ i wiśniami – łatwy przepis

Owocowe, nieco innowacyjne podejście do grilla? Wykorzystaj sezon na wiśnie do stworzenia niezwykłego sosu, z nutą karmelu, pikantnego i winnego, który pokaże, jak ze zwykłych podudzi z kurczaka powstaje kulinarne dzieło sztuki. 

Jak przygotować grillowane udka kurczaka z sosem BBQ i wiśniami?

Kurczak to szybki i świetny pomysł na grillowane kolacje i garden party. Wiśnie, chociaż wydają się kontrowersyjne w połączeniu z mięsem z drobiu, doskonale komponują się z tradycyjnymi udkami z kurczaka. Miód nada drobiowym pałeczkom ładną, lakierowaną powłokę co pozwoli zaskoczyć najbardziej wybrednych gości.

Oto potrzebne składniki na grillowane udka kurczaka

  • 3 szklanki świeżych lub mrożonych wiśni, bez pestek
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki niesolonej pasty pomidorowej
  • 1/4 szklanki niesezonowanego octu ryżowego
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/8 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 2 kg podudzi z kurczaka, bez skóry (około 16 sztuk)

Przygotowanie grillowanych udek kurczaka z sosem BBQ i wiśniami jest banalnie proste

  • Krok 1. Umieść wiśnie w blenderze lub robocie kuchennym i miksuj, na gładką masę. Zagotuj puree wiśniowe razem z  1/4 szklanki wody i cukrem. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Przecedź mieszaninę przez sito o drobnych oczkach nad miską, aby uzyskać około 1 szklanki płynu. który stanie sie podstawa maceratu do kurczaka.
  • Krok 2. Wlejwiśniowy macerat na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Dodaj miód i kolejne 9 składników w tym przyprawy. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj 10 minut, aż do lekkiego zgęstnienia. Nie zapomnij mieszać od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia. mieszając. Całość wystudź. Z całości sosu odlej jedną szklankę i zachowaj jako dodatek do gotowego dania.
  • Krok 3. Przygotuj ruszt grillowy następnie podudzia lekko pokrop oliwą i posmaruj przy użyciu pędzla, wcześniej przygotowanym sosem z wiśni. Ułóż podudzia na grillu i pod przykryciem duś 8 minut, od czasu do czasu odwracając. Zmniejsz ogień do średniego. Posmaruj podudzia pozostałym sosem i grilluj bez przykrycia 12 minut lub do uzyskania miękkości i chrupiącej skórki, obracając i pędzlując mięso sosem z wiśni co 3 minuty. Podawaj z pozostałym sosem i pieczywem lub grillowanymi warzywami.