Czy sezonowe desery wegetariańskie są smaczne? Sprawdźmy to!

Odżywianie się w ten sposób może przysporzyć wiele pytań na temat tego, co powinno się jeść, a czego lepiej unikać. Warto pamiętać o tym, że pominięcie niektórych produktów, pochodzących od zwierząt, wiąże się z potrzebą szukania zamienników w bogatym świecie roślin.

Nie może zabraknąć niczego w naszej diecie, abyśmy czuli się silni i zdrowi. Co więc zrobić, gdy mamy ochotę na coś słodkiego? Kuszącą babeczkę z cukierni lub świeżo wyciągniętego z piekarnika pączka oblanego lukrem, aż miło?

Desery wegetariańskie i wegańskie? Czy to możliwe? Jak smakuje deser w takiej wersji?

Znaleźć alternatywę! Brzmi banalnie prawda? Pytanie zasadnicze brzmi: „ Gdzie znaleźć przepisy na wegańskie desery i przekąski?”. I czy mi się chce? Drogi czytelniku nie musisz już szukać. Pozwól, że zaproponujemy ci na początek dwa świetne przepisy na desery.

Pancake z truskawkami i fasolą – przykład pysznego wegetariańskiego deseru

Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna, 3 łyżki (40 g)
  • Biała fasola (ugotowana wcześniej lub z puszki), 3 łyżki (60 g)
  • Napój roślinny, 1/3 szklanki (70 g)
  • Proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki
  • Cukier waniliowy, ½ łyżeczki (2 g)
  • Banan, ½ sztuki (50 g)
  • Truskawki, 1 garść (70 g)
  • Oliwa z oliwek, 1 łyżeczka (5 g)
  • Jogurt roślinny, 1 łyżka (20 g)
  • Świeża mięta, kilka listków dla ozdoby i do smaku

Sposób wykonania:

Opłukaną fasolę, obranego banana, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia blendujemy razem za pomocą blendera lub mieszamy, pamiętając o dobrym rozgnieceniu. Zależy nam na gładkiej masie. Truskawki kroimy drobno i dodajemy do ciasta. Dajemy około 5 minut ciastu, aby lekko zgęstniało. Następnie smażymy placki na patelni na łyżeczce oliwy. Na koniec nakładamy jogurt, resztę pokrojonych truskawek i listki mięty. I voila! Deser gotowy w około 15 minut.

A może wegetariańskie crumble czekoladowo-miętowo-owsiane?

Potrzebne składniki:

  • Płatki owsiane, 2 łyżki (20 g)
  • Masło orzechowe, 1 łyżka (20 g)
  • Syrop klonowy, 1 łyżka (10 g)
  • Kakao, 1 łyżeczka (5 g)
  • Truskawki, 100 – 150 g
  • Odrobina mleka roślinnego wedle uznania, 1 – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Mieszamy płatki owsiane błyskawiczne z masłem orzechowym, syropem klonowym lub czymś innym słodkim np. miodem, kakao i ewentualnie odrobiną mleka. W przypadku zwykłych płatków owsianych warto je lekko zblendować przed dodaniem. Pokrojone truskawki przekładamy do kokilki lub małego naczynia żaroodpornego. Posypujemy kruszonką czekoladową. Pieczemy około 10 – 15 minut w 180ºC z termoobiegiem. Nie używamy dodatkowego grzania od góry, aby nie przypiec za bardzo kruszonki. Na wierzch, po upieczeniu, można dodać jogurt roślinny, listki mięty i truskawkę dla ozdoby.