Jak przygotować buraczaną tarte z kurczakiem?

Prezentujemy przepis na przygotowanie wyjątkowego dania, które możemy zjeść zarówno na obiad, kolację i śniadanie. Zapraszamy do lektury.

Przepis na buraczaną tarte z kurczakiem w 7 punktach

Składniki buraczanej tarty z kurczakiem:

Kruche ciasto:

  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub typ 2000)
  • 4 żółtka jaj
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki stołowe śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Nadzienie:

  • 200 g sera ricotta
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • sól i pieprz
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżka masła klarowanego

Buraki:

  • 300 g buraków
  • łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • 30 g sera feta

Sos chrzanowy:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki stołowe chrzanu
  • pieprz

Przygotowanie tarty:

  1. Przygotuj kruche ciasto: Wysyp mąkę na blat kuchenny lub stolnicę. Dodaj do niej starte na grubych oczkach tarki masło, żółtka jaj, śmietanę, sól i gałkę muszkatołową. Zagnieć ciasto na jednolitą masę i włóż do miski. Przykryj ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
  2. Buraki obierz i pokrój w grube plastry. Rozpuść na patelni łyżkę masła. Przesmaż krótko posiekany szczypiorek, pozostawiając część do posypania potrawy. Do smażonego szczypiorku dodaj pokrojone buraki, miód, sól i pieprz. Wymieszaj i zalej wodą do takiego poziomu, aby przykryć buraki. Duś warzywa na małym ogniu, aż będą al dente. Ponownie dopraw pieprzem i solą.
  3. W trakcie duszenia warzyw przygotuj farsz serowy: zblenduj sery, 2 jajka, łyżkę miodu oraz pieprz. Pokrój kurczaka w paski i usmaż na maśle klarowanym. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i wyklep nim blaszkę do tarty. Możesz nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
  5. Na podpieczony spód tarty wyłóż masę serową oraz kawałki kurczaka. Przykryj całość plastrami buraka. Obniż temperaturę piekarnika do 170 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
  6. W trakcie pieczenia tarty przygotuj sos chrzanowy: zblenduj jogurt naturalny z chrzanem i pieprzem.
  7. Upieczoną tarte podawaj posypaną szczypiorkiem, rozdrobnionym serem feta oraz sosem chrzanowym.

Smacznego!