Prezentujemy przepis na przygotowanie wyjątkowego dania, które możemy zjeść zarówno na obiad, kolację i śniadanie. Zapraszamy do lektury.
Przepis na buraczaną tarte z kurczakiem w 7 punktach
Składniki buraczanej tarty z kurczakiem:
Kruche ciasto:
- 200 g masła
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub typ 2000)
- 4 żółtka jaj
- 1 całe jajko
- 2 łyżki stołowe śmietany 18%
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Nadzienie:
- 200 g sera ricotta
- 200 g serka mascarpone
- 2 całe jajka
- 1 łyżka stołowa miodu
- sól i pieprz
- 1 pierś kurczaka
- 1 łyżka masła klarowanego
Buraki:
- 300 g buraków
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz
- 30 g sera feta
Sos chrzanowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki stołowe chrzanu
- pieprz
Przygotowanie tarty:
- Przygotuj kruche ciasto: Wysyp mąkę na blat kuchenny lub stolnicę. Dodaj do niej starte na grubych oczkach tarki masło, żółtka jaj, śmietanę, sól i gałkę muszkatołową. Zagnieć ciasto na jednolitą masę i włóż do miski. Przykryj ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
- Buraki obierz i pokrój w grube plastry. Rozpuść na patelni łyżkę masła. Przesmaż krótko posiekany szczypiorek, pozostawiając część do posypania potrawy. Do smażonego szczypiorku dodaj pokrojone buraki, miód, sól i pieprz. Wymieszaj i zalej wodą do takiego poziomu, aby przykryć buraki. Duś warzywa na małym ogniu, aż będą al dente. Ponownie dopraw pieprzem i solą.
- W trakcie duszenia warzyw przygotuj farsz serowy: zblenduj sery, 2 jajka, łyżkę miodu oraz pieprz. Pokrój kurczaka w paski i usmaż na maśle klarowanym. Dopraw solą i pieprzem.
- Wyjmij ciasto z lodówki i wyklep nim blaszkę do tarty. Możesz nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
- Na podpieczony spód tarty wyłóż masę serową oraz kawałki kurczaka. Przykryj całość plastrami buraka. Obniż temperaturę piekarnika do 170 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
- W trakcie pieczenia tarty przygotuj sos chrzanowy: zblenduj jogurt naturalny z chrzanem i pieprzem.
- Upieczoną tarte podawaj posypaną szczypiorkiem, rozdrobnionym serem feta oraz sosem chrzanowym.
Smacznego!