Gałkownice do lodów – wygoda pracy i wysoki poziom higieny

Trudno wyobrazić sobie profesjonalne nakładanie lodów bez odpowiednich narzędzi. Dobrej jakości gałkownice gwarantują nie tylko optymalną wielkość porcji, ale i łatwe ich nakładanie. 

Gałkownice — niezbędny element wyposażenia kawiarni

Wybierając gałkownicę do swojej restauracji, kawiarni, budki z lodami, musisz dbać tak o zadowolenie klientów, jak i wygodę pracy osób, które wydawaniem lodów mają się zajmować. Gałkownica powinna więc pozwalać na wygodne nakładanie porcji odpowiedniej wielkości. Ważne, aby porcje były porównywalne, równej wielkości, aby klienci mieli poczucie, że wiedzą, za co płacą. Bardzo istotna jest jednak także perspektywa pracownika, który w sezonie letnim czasami spędza długie godziny, nakładając kolejne porcje lodów. Warto więc zwrócić uwagę na gałkownice do lodów od strony:

  • materiału, z którego są wykonane: stal nierdzewna jest uznawana za najlepszy materiał, jednocześnie trwały i gwarantujący wysoki poziom higieny;
  • solidności i jakości wykonania, które zagwarantują, że wałkownica posłuży ci przez dłuższy czas;
  • wygody użytkowania: budowa ze stali nierdzewnej to jedno, konstrukcja gałkownicy umożliwiająca łatwe i swobodne z niej korzystanie to osobna kwestia, której warto się przyjrzeć; gałkownica powinna mieć ergonomiczne uchwyty, być lekka, łatwa do utrzymania w dłoni;
  • łatwości czyszczenia: dobrym wyborem są modele, które mają albo demontowalne części albo jako całość są proste do rozłożenia, co po skończonej pracy pozwala na dokładne ich umycie; pamiętaj, że musisz zadbać o wysoki poziom higieny i zapobiegać gromadzeniu się resztek lodów wewnątrz urządzenia.

Gałkownice do lodów a catering na świeżym powietrzu

Gałkownice do lodów często przydają się podczas różnego rodzaju imprez plenerowych. W takim przypadku warto także zwrócić uwagę na dopasowane pojemniki na lody. Ciekawym rozwiązaniem są także różne końcówki do formowania lodów. Jeśli organizujesz przyjęcie na świeżym powietrzu, koniecznie pomyśl jednak także o innych elementach. W przewożeniu rzeczy z restauracji z pewnością przyda się pakowarka próżniowa Hendi, dzięki której zabezpieczysz wszystkie przygotowane wcześniej dania i dodatki. Jeśli planujesz podawać dania na ciepło, pomyśl o specjalnych podgrzewaczach, w których umieścisz jedzenie. Do nich zaś potrzebna będzie ci także specjalna pasta do podgrzewaczy, która pozwoli utrzymać optymalną temperaturę dań. Do przechowywania lodów potrzebna będzie oczywiście specjalna lodówka, na samej imprezie zaś możesz wykorzystać specjalne pojemniki chłodzące. Pamiętaj jednak, że lody zbyt długo nie powinny stać w cieple.