Opakowania gastronomiczne – co wybrać do restauracji?

Dowóz gotowych dań i catering są dziś niezwykle popularne. Aby zamówione potrawy były ciepłe, smaczne i bezpieczne należy zapakować je w odpowiednie opakowania dla gastronomii. Jakie opakowania najlepiej kupić do swojej restauracji?

Opakowania jednorazowe dla gastronomii

Do najpopularniejszych rozwiązań w przypadku restauracji, barów, kawiarni i firm cateringowych należą opakowania jednorazowe dla gastronomii. Obecnie każdego dnia spora ilość osób zamawia jedzenie na wynos bądź korzysta z cateringu. Dzieje się tak, ponieważ przeciętny człowiek pracuje do późna i pozostaje mu niewiele czasu na gotowanie i dlatego też wybiera gotowe potrawy. Warto zauważyć, że opakowania dla gastronomii sprawdzają się również doskonale w takich miejscach jak piekarnia czy cukiernia. Opakowania tego typu charakteryzują się tym, że zapewniają duży poziom bezpieczeństwa, mogą mieć kontakt z wszelkiego rodzaju żywnością, sprawiają również, że potrawy zachowują świeżość, odpowiedni smak i właściwą temperaturę. Ponadto umożliwiają szybki i sprawny transport, dzięki temu dania docierają do klientów smaczne.

Ekologiczne opakowania dla gastronomii

W sklepach i hurtowniach można znaleźć różne opakowania gastronomiczne, które świetnie się sprawdzą zarówno w przypadku restauracji, jak i firmy cateringowej oraz we wszelkiego typu punktach oferujących jedzenie na wynos. Wybierając takie opakowania do swojego przedsiębiorstwa warto zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału zostały wykonane. Właściciele punktów gastronomicznych mogą zdecydować się na opakowania z tworzyw sztucznych bądź z biodegradowalnych materiałów. Ekologiczne opakowania dla gastronomii to pudełka oraz menuboxy z styropianu, kartonu lub papieru. Wszystkie te materiały podlegają utylizacji lub szybkiemu rozkładowi w odpowiednich warunkach, co ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Standardowe plastikowe pudełka mogą się rozkładać nawet kilkaset lat! Tymczasem biodegradowalne opakowania można również ponownie przetworzyć w zupełnie nowe produkty i wykorzystać kolejny raz. Takim sposobem zmniejsza się zapotrzebowanie na konkretne surowce naturalne. Opakowania z tworzyw sztucznych ceni się przede wszystkim za wytrzymałość i bezpieczeństwo podczas transportu, jednak ze względu na świadomość ekologiczną, coraz więcej osób wybiera opakowania z papieru bądź styropianu.

Hurtownia opakowań gastronomicznych

Wszelkiego rodzaju ekologiczne opakowania dla gastronomii można nabyć w takich miejscach jak hurtownia opakowań gastronomicznych, taka jak https://sklep.ekspertpoludnie.pl/opakowania-dla-gastronomii. Takie opakowania powinny być koniecznie odpowiednio dobrane – tak, aby były właściwe dla rodzaju dań, które oferuje dany punkt gastronomiczny. Restauracje oraz firmy cateringowe wybierają zwykle menuboxy ze styropianu z różną ilością przegród (bądź bez nich). Opakowania jednokomorowe są idealne dla dań jednogarnkowych, takich jak bigos, łazanki czy różnego typu makarony. Z kolei opakowania z kilkoma komorami pozwalają oddzielić od siebie ziemniaki/ryż/makaron od mięsa/ryby/tofu i warzyw/surówki. Restauracje niezwykle często decydują się także na pudełka na sosy. Dzięki opakowaniom ze styropiany potrawy są odpowiednio ciepłe i zachowują świeżość. Miejsce, w których oferuje się ciasta, powinny sięgać po papierowe tacki, na których można umieszczać desery, a także tradycyjne kartonowe pudełka na torty.