Sezon grillowy w pełni, w weekendy praktycznie z każdego ogródka dochodzą aromaty grillowanych kiełbasek, karczku i innych mięsiw.
Wegański (lub wegetariański) grill – co przygotować?
Mało osób wie, że równie dobrego grilla da się przygotować w wersji wegańskiej! Dzisiaj przedstawię wam 3 łatwe przekąski, które idealnie sprawdzą się na wegańskiego grilla.
Boczniaki BBQ idealne na wegańskiego grilla
Boczniaki są idealnym zastępcą grillowanego mięsa. Ich odsłona w sosie BBQ to świetna przekąska.
Składniki:
- 250 g boczniaków ostrygowatych
- miseczka ulubionego sosu BBQ (może być domowej roboty)
- łyżka oliwy lub oleju
Przygotowanie:
Najpierw dokładnie myjemy i osuszamy boczniaki. Następnie mieszamy sos BBQ w miseczce z olejem. Każdego boczniaka dokładnie smarujemy sosem, grillujemy około 4 minut z każdej strony. Do tak przygotowanych boczniaków idealnie pasuje wegański sos serowy.
Grillowane kotlety sojowe
Kotlety sojowe, czyli niezbędna rzecz w kuchni każdego weganina.
Składniki:
- paczka kotletów sojowych a’la schabowe
- bulion warzywny
- sos sojowy
- mix przypraw do kebaba lub kurczaka
- kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
Kotlety sojowe musimy namoczyć w bulionie z sosem sojowym przez około 30 minut. W tym czasie mieszamy oliwę z mixem przypraw. Namoczone kotlety odsączamy z nadmiaru wody i obficie smarujemy przyprawami z oliwą. Grillujemy z każdej strony około 5 minut.
Ziemniaczki masala idealne na grilla
Proste ziemniaczki inspirowane kuchnią indyjską świetnie sprawdzą się na grilla.
Składniki:
- pół kilo ziemniaków
- sól, pieprz
- chaat masala
- kilka łyżek oliwy lub oleju
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w całości, ale nie możemy pozwolić im się rozgotować. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przyprawy mieszamy z olejem lub oliwą. Gdy ziemniaki już będą miały przyzwoitą temperaturę, kroimy ja na plasterki i smarujemy z obu stron przyprawami. Grillujemy około 5 minut z każdej strony, aż będą miały delikatnie chrupiącą warstwę.
Udanego grilla!
Kapitalne przepisy. Jestem mięsożercą, ale lubię urozmaicić moją dietę o takie przysmaki.