Najbardziej klasyczny sposób gotowania medalionów z polędwicy wieprzowej, to chyba najsmaczniejsza wersja tego mięsa. Polędwiczka wieprzowa zasmażana na patelni, pokrojona w soczyste plastry, może być podawana na sałatce, pieczonych ziemniakach, w wrapie lub jako pożywna przekąska sama w sobie.
Jak przygotować złociste medaliony z polędwiczek wieprzowych w 3 krokach?
Szkoły przygotowania medalionów z polędwicy wieprzowej są dwie. Jedna wyznaje przypieczenie jej w całości a następnie przed podaniem, pokrojenie jej w soczyste plastry. Druga szkoła, której hołdujemy, polega na wycięciu medalionów z polędwicy i smażeniu każdego z nich oddzielnie. Dzięki temu nie ominą nas chrupiące kęsy, który osiągamy dzięki specjalnej panierce.
Oto składniki naszego chrupiącego dania z polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 kg polędwicy wieprzowej, okrojonej i pokrojonej w poprzek na 12 medalionów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- Świeże liście tymianku (opcjonalnie)
Przygotowanie medalionów jest bardzo proste
- Krok 1. Rozgrzej olej na niewielkiej. Ułóż medaliony wieprzowe w jednej warstwie i przyciśnij każdy z nich dłonią, aby spłaszczyć je do równej grubości.
- Krok 2. Zmieszaj sól, czosnkowy granulowany i pieprz. Przygotowana mieszanką posyp równomiernie wieprzowinę, a następnie smaż około 3 minuty z każdej strony.
- Krok 3. Odstaw z ognia na 5 minut przed podaniem i daj wieprzowinie „odpocząć”. Złociste, wieprzowe medaliony możesz udekorować przed podaniem gałązka tymianku.
Wieprzowa polędwica dobrze komponuje się z szeroką gamą dodatków od wszelkiego rodzaju sałat, przez ziemniaki, po ryż. tak przygotowane mięso jest spektakularnie smaczne i gwarantuje kulinarny sukces na wieczornej kolacji czy rodzinnym obiedzie, niezależnie od tego czy jesteś zaawansowanym, czy początkującym kucharzem.