Włoska kuchnia obfituje w ciekawe i zdrowe przepisy, które nie są trudne w wykonaniu. Dzisiaj przedstawimy risotto verde, czyli risotto w wersji ze szpinakiem.
Jak przygotować risotto verde?
Z dodatkiem białego wina jest to nie tylko pyszne, ale i sycące danie, które można zaserwować w ramach obiadu. Do przygotowania fenomenalnego risotto verde wystarczy nam jedna patelnia i niecała godzina. Porcja którą przygotujemy tutaj jest odpowiedni dla jednej osoby.
Składniki na risotto verde
- 50 g ryżu
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego (opcjonalnie: wody)
- 50 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożonego, ale lepszy efekt osiąga się przy świeżym)
- 1 ząbek czosnku
- 5 pora
- Łyżeczka oliwy z oliwek
- Łyżka świeżych ziół
- łyżeczka jogurtu naturalnego
- 75 ml wina
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie risotto verde
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Por kroimy w paski, czosnek drobno siekamy (Rada: czosnek można też przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach).
- Pora i czosnek dodajemy na patelnie. Smażymy.
- Ryż myjemy i osuszamy na sicie. Dodajemy na patelnie i smażymy 2-3 minuty.
- Zalewamy połową wina i bulionu. Od czasu do czasu mieszamy. A gdy ryż wchłonie płyny, dolewamy resztę wina i gotujemy do miękkości ryżu. W razie potrzeby dolewamy bulionu. Wciąż nie zapominamy o mieszaniu ryżu.
- Gdy ryż jest już miękki, dodajemy zioła i szpinak, doprawiamy i dusimy 2-3 minuty.
- Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy.
Powyższe danie jest odpowiednie dla wegetarian!
Jak zawsze możemy je nieco zmieniać i np. posypać całość na talerzu tartym parmezanem oraz ozdobić świeżymi listkami szpinaku lub ulubionego zioła. Do ryżu ze szpinakiem dobrze pasują także prażone orzeszki piniowe, pestki słonecznika lub dyni oraz gałka muszkatołowa.
Brakuje białka, ale w samym smaku zapewne prezentuje się znakomicie.