Jak przygotować Kurczak Keema Curry? – szybkie danie pełne zdrowia

Keema z kurczaka to proste i łatwe do przygotowania danie indyjskie z mielonym kurczakiem, cebulą, pomidorami, przyprawami i ziołami

Mięso z kurczaka smakuje w zasadzie wszystkim. Do tego, wielkim atutem tego delikatnego mięsa, jest jego niska zawartość tłuszczu przy wyskokom wskaźniku białka. Przygotowanie kruczka jest niezwykle proste, nawet w nieco orientalnej, indyjskiej wersji. Kurczak keema curry jest bezwzględnie fit, a przy tym smakuje doskonale.

Składniki na Kurczak Keema Curry

Czas przygotowania dania to zaledwie 35 minut, a z podanych składników przygotujemy cztrey, duże porscje pysznego dania prosto z Indii. 

  • 500 g chudego kurczaka bez skóry, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
  • 1-2 łyżki sezonowanej mąki
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2,5 cm kawałek świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno posiekanego
  • 2 zielone chilli drobno posiekane
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 puszki posiekanych pomidorów
  • 300 ml bulionu drobiowego o niskiej zawartości soli
  • świeża mięta do przybrania

Jak przygotować kurczaka keema curry? 

Wrzucić pokrojone kawałki kurczaka do mąki i obtocz je. Następnie przysmaż mięso, w dużym rondlu na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

Na oddzielnej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj czosnek, imbir, chilli i przyprawy i smaż przez 2 minuty intensywnie mieszając. Z podsmażonymi przyprawami połącz kurczaka, pomidory z sokiem i wywar. Doprowadź wszystko do wrzenia, przykryj i gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw według własnego gustu solą i pieprzem. Posyp świeżymi listkami mięty i podawaj z razowym chlebkiem pitta lub ryżem.

Pachnące indyjskie przyprawy, w tym kurkuma, imbir i chilli, sprawiają, że jest to świetny przepis na weekendową kolację z rodziną lub przyjaciółmi.

One thought on “Jak przygotować Kurczak Keema Curry? – szybkie danie pełne zdrowia

Dodaj komentarz