Keema z kurczaka to proste i łatwe do przygotowania danie indyjskie z mielonym kurczakiem, cebulą, pomidorami, przyprawami i ziołami
Mięso z kurczaka smakuje w zasadzie wszystkim. Do tego, wielkim atutem tego delikatnego mięsa, jest jego niska zawartość tłuszczu przy wyskokom wskaźniku białka. Przygotowanie kruczka jest niezwykle proste, nawet w nieco orientalnej, indyjskiej wersji. Kurczak keema curry jest bezwzględnie fit, a przy tym smakuje doskonale.
Składniki na Kurczak Keema Curry
Czas przygotowania dania to zaledwie 35 minut, a z podanych składników przygotujemy cztrey, duże porscje pysznego dania prosto z Indii.
- 500 g chudego kurczaka bez skóry, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
- 1-2 łyżki sezonowanej mąki
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2,5 cm kawałek świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno posiekanego
- 2 zielone chilli drobno posiekane
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 puszki posiekanych pomidorów
- 300 ml bulionu drobiowego o niskiej zawartości soli
- świeża mięta do przybrania
Jak przygotować kurczaka keema curry?
Wrzucić pokrojone kawałki kurczaka do mąki i obtocz je. Następnie przysmaż mięso, w dużym rondlu na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Na oddzielnej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj czosnek, imbir, chilli i przyprawy i smaż przez 2 minuty intensywnie mieszając. Z podsmażonymi przyprawami połącz kurczaka, pomidory z sokiem i wywar. Doprowadź wszystko do wrzenia, przykryj i gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw według własnego gustu solą i pieprzem. Posyp świeżymi listkami mięty i podawaj z razowym chlebkiem pitta lub ryżem.
Pachnące indyjskie przyprawy, w tym kurkuma, imbir i chilli, sprawiają, że jest to świetny przepis na weekendową kolację z rodziną lub przyjaciółmi.
Jestem zaskoczona tym przepisem. Najlepsza wersja jaką do tej pory widziałam.