Wegetariański pasztet z selera – jak przygotować?

Dieta wegetariańska jest coraz bardziej popularna. W sieci można znaleźć sporo różnorodnych przepisów zarówno na dania główne jak i ciasta czy przekąski.

Jak przyrządzić wegetariański pasztet z selera?

Odpowiednio skomponowana dieta jest dobrym sposobem żywienia, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Przepis, który dziś proponuję jest przeze mnie sprawdzony i lubiany przez moich domowników. Pasztet jest wegetariański – nie wegański – zawiera bowiem masło i jaja.

Składniki na wegetariański pasztet z selera

  • 0,5 kg korzenia selera
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki wywaru grzybowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 całe jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek,

Uwaga: Wywar grzybowy przygotowujemy wcześniej. Zalej suszone grzyby na ok 3 – 4 h ciepłą wodą i zostaw pod przykryciem

Przygotowanie pasztetu z selera:

  1. Warzywa – seler i cebulę – obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć do większego garnka.
  2. Zalej starte warzywa wywarem z suszonych grzybów. Dodaj łyżkę sosu sojowego, masło oraz obrane i pokrojone ząbki czosnku. Duś na małym ogniu przez około godzinę, aż warzywa będą miękkie. Kilka razy przemieszaj, aby nie przywarły do dna.
  3. Pozostaw mieszankę do ostygnięcia.
  4. Do ostudzonych warzyw dodaj trzy całe jajka, pół kostki masła oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj rękami (jak ciasto).
  5. Przełóż połączoną masę do nasmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Najlepsza będzie tzw. keksówka, dzięki której uzyskamy kształt pasztetu.
  6. Piecz około 1 godzinę, w temperaturze 180 stopni.

Pasztet świetnie smakuje zarówno na ciepło jako dodatek do obiadu, lub samodzielnie, na zimno, jako lekka przekąska. Możesz zabrać go ze sobą na letni piknik lub zaskoczyć znajomych nieznaną dotąd potrawą.

Smacznego!