Jedzenie sushi na wynos w Krakowie

Jak jeść sushi zgodnie z japońskim savoir-vivre?

Sushi to nie tylko smaczny, pełnowartościowy i zdrowy posiłek. To również swego rodzaju rytuał, który warto odkryć, by nie złamać reguł, przekazywanych z pokolenia na pokolenie już od wieków. Poznaj więc zasady etykiety przy japońskim stole i przekonaj się, jak poprawnie spożywać ten wyjątkowy przysmak azjatyckiej kuchni.

Pałeczkami czy rękami – jak jeść sushi?

Zacznijmy od tego, jak jeść sushi, bo temat ten nadal budzi wiele wątpliwości, zwłaszcza u osób, które nie miały jeszcze okazji spróbować flagowego dania kuchni japońskiej. Jak się okazuje, obie techniki są poprawne, a sięganie po kawałki potrawy zarówno pałeczkami, jak i rękami, nie zostanie potraktowane jako brak etykiety. Jeśli jednak zależy Ci na komfortowym doskonaleniu sztuki jedzenia pałeczkami, koniecznie odwiedź stronę www.sushifriends.com.pl, zapoznając się z ofertą sushi na wynos. Korzystając z takiej możliwości, możesz swobodnie delektować się ulubioną potrawą w różnych wariantach, ćwicząc przy tym jej spożywanie zgodnie z japońską tradycją, bez obaw o spojrzenia innych i stres związany z ewentualnymi błędami.

W jaki sposób zjadać kawałki sushi?

Wiesz już, jak jeść sushi, pora więc dowiedzieć się, w jaki sposób w pełni delektować się kolorowymi rolkami. Brak znajomości takich zasad to bowiem prosty krok do popełnienia faux-pas przy stole, rzutującego często na doświadczenia w trakcie posiłku. Aby w pełni docenić smak kolejnych kawałków azjatyckiego dania należy więc spożywać je w całości – bez nadgryzania i odkładania jego fragmentów na talerz. Jeśli obawiasz się jednak, że będą one zbyt duże, poinformuj o tym sushimastera w momencie składania zamówienia. Wbrew pozorom, prośby o przygotowanie nieco węższych rolek nie należą do rzadkości, a dostosowanie ich do preferencji klientów z pewnością nie będzie stanowić większego problemu.

Jakie dodatki podaje się do sushi?

W myśl zasad japońskiego savoir-vivre’u, dodatki do sushi podawane są w osobnych miseczkach. Na ogół jest to:

  • sos sojowy – lekki i wyrazisty, doskonale podkreślający smak ryby,
  • wasabi – dodający potrawie nieco pikanterii,
  • marynowany imbir – oczyszczający kubki smakowe pomiędzy kolejnymi kęsami.

O ile sos sojowy będzie z reguły bezpiecznym rozwiązaniem, o tyle z wasabi warto zrezygnować w trakcie pierwszego kęsa. Ostre nuty japońskiego chrzanu, bo to właśnie on kryje się pod orientalną nazwą, mogą bowiem zdominować smak potrawy, przytłaczając nieco jej delikatny charakter.

Sushi na wynos w Krakowie

Jak jeść sushi z dodatkami?

By nie popełnić faux-pas przy stole, zastawionym specjałami kuchni azjatyckiej, musisz wiedzieć również, w jaki sposób spożywać sushi z dodatkami, co również uwarunkowane jest wielowiekową tradycją. Zgodnie z nią:

  • w sosie sojowym należy maczać wyłącznie rybę, omijając przy tym ryż, co ma służyć zachowaniu jego naturalnego smaku i lekkości,
  • wasabi warto nakładać w niewielkiej ilości, doświadczając jego intensywnego smaku bez zbędnego przytłaczania innych składników.

Marynowany imbir należy z kolei przegryzać pomiędzy kolejnymi porcjami, unikając jednocześnie jego nakładania na kawałki sushi.

Czego jeszcze unikać w trakcie spożywania sushi?

Japoński savoir-vivre kategorycznie zabrania także przekłuwania sushi pałeczkami. Taka symbolika bardzo często związana jest bowiem z ceremonią pogrzebową, co warto mieć na uwadze, zasiadając do stołu. Zwyczajowo w krajach azjatyckich unika się również mieszania sosu sojowego z chrzanem wasabi. Zachowanie to prowadzi nie tylko do złamania kulinarnej etykiety, ale również i do stworzenia nietypowego połączenia smakowego. Nie przypadnie ono z pewnością do gustu osobom, ceniącym sobie delikatny i wyrafinowany smak perfekcyjnie dobranych składników.

Czym popijać sushi?

W tym kontekście tradycja również odgrywa niezwykle istotną rolę. Tym samym sushi najlepiej podawać z zieloną herbatą, która doskonale orzeźwia, ale również oczyszcza podniebienie. Jeśli jednak nie lubisz jej smaku, możesz także sięgnąć po:

  • jasne piwo typu lager,
  • śliwkowe wino, niezwykle popularne w Japonii,
  • schłodzone, tradycyjne sake, perfekcyjnie uzupełniające smak ryżu i ryby.

Sushi możesz popijać także wodą z cytryną, dzięki której szybko ugasisz pragnienie. Aby nie złamać zasad japońskiego savoir-vivre’u, warto unikać natomiast napojów o bardziej intensywnych smakach.

Co zrobić po zakończeniu posiłku?

Jak nakazuje azjatycki savoir-vivre, zakończenie posiłku także wiąże się ze swoistym rytuałem. Odnosi się on przede wszystkim do sposobu odkładania pałeczek, który również nie powinien być dziełem przypadku. Wprost przeciwnie! Muszą one bowiem znaleźć się na specjalnej podpórce. W razie konieczności może zastąpić ją opakowanie, z którego zostały one wyjęte przed rozpoczęciem degustacji. Aby nie popełnić rażącego błędu, należy natomiast bezwzględnie unikać odkładania pałeczek na miseczkę, nawiązując tym samym do zachodniego zwyczaju umieszczania sztućców na talerzu. Takie działanie – zgodnie z japońskimi przesądami – może bowiem sprzyjać nieszczęściu i zostać odebrane jako brak szacunku dla tradycji, przekazywanej przez kolejne pokolenia już od wielu lat.